FABRIKA AKUMULATORA ima tradiciju proizvodnje pouzdanih, konkurentnih i visokokvalitetnih akumulatora i akumulatorskih baterija, dizajniranih prema naručenim specifikacijama naših kupaca u saobraćaju, vazduhoplovstvu i različitim industrijskim aplikacijama, dužu od pola veka.

Danas, posle niza transformacija, poslujemo kao Radna jedinica VI u okviru Holding korporacije „Krušik“. Počeli smo davne 1957. godine kao Pogon 1 u „Krušiku“, preduzeću koje je potom postalo jedno od najznačajnijih u ovom delu Evrope, a koje danas posluje kao Holding Korporacija „Krušik“. Prvi proizveden Ni-Cd akumulator nosio je oznaku MB -1 prema inicijalima inženjera Miše Bugarinovića, po čijoj je konstrukciji i tehnologiji i nastao.

Proizvodeći akumulatore, rudarsku opremu, akumulatorske svetiljke, a kasnije i drugo, prošli smo transformacije od pogona, radne jedinice, nekadašnjih OUR, OOUR i RO (Organizacija udruženog rada, Osnovna organizacija udruženog rada i Radna organizacija), do deoničarskog i akcionarskog društva. Bili smo u društvenom, odnosno u državnom vlasništvu.

Fabrika je privatizovana 2007. godine a od oktobra 2015. godine, na našu veliku radost, opet poslujemo u okviru Holding korporacije “Krušik” kao RJ VI Fabrika akumulatora.

Zlatno doba Fabrike akumulatora je period od 1973. do 1991. godine. Početkom sedamdesetih, krenula je i proizvodnja Ag-Zn (srebro-cink) akumulatora i baterija za korišćenje na avionima tipa MIG-21, MIG-23, MIG-25 i MIG-29. Proizvodni kapacitet bio je 10.000 akumulatora po godini. Krajem sedamdesetih, započeta je i proizvodnja akumulatora tipa KPH.

Fabrika početkom osamdesetih u proizvodni program uvodi i Ni-Cd akumulatore i baterije sa sinterovanim elektrodama, zatim termalne baterije, punjače i uređaje za sigurnosnu rasvetu i drugo. U to vreme čak 70% proizvodnje išlo je u izvoz i to na tržište istočnoevropskih zemalja.

U istoriji Krušikove Fabrike akumulatora najteži period bio je, svakako, devedesetih godina prošlog veka. Bile su to duge i teške godine pod sankcijama i hiperinflacijom, u državi koju je razvijeni svet izolovao, a onda i bombardovao.

Ekonomska blokada dovela je praktično do sloma privrede u zemlji, uz ogromne, često nerešive probleme, kojih nije bila pošteđena ni naša kompanija. Problemi u proizvodnji i plasmanu proizvodnog programa kulminirali su 1994. godine, ali je potom započeo trend blagog i postepenog oporavka.

Međutim, 1999. godine HK “Krušik” trpi ogromna razaranja u toku agresije NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Naša fabrika bila je skoro uništena. Posle bombardovanja postepeno revitalizujemo objekte i obnavljamo proizvodni program.

Krušikova Fabrika akumulatora, kao društveno odgovorno preduzeće, kroz čitavu istoriju svog poslovanja, deli uspeh sa lokalnom zajednicom. Stipendirali smo niz dobrih studenata i zapošljavali mlade stručnjake, što ćemo činiti i u budućnosti. Naše donacije omogućile su izgradnju mnogih objekata, koji su i danas prepoznatljivi kao simboli razvoja Valjeva, poput sportsko-rekreacionog centra sa bazenom u Petnici nadomak Valjeva, Moderne galerije Valjevo, hirurškog bloka „Valjevske bolnice“. Takođe, pomogli smo renoviranje hotela „Grand“, Trga Živojina Mišića i drugih objekata.

Sada ponovo, krupnim koracima, idemo napred u društvo najozbiljnijih i najznačajnijih proizvođača akumulatora u Evropi i svetu.